Vrijwilligerscentrale-wm

Onze Buurt: Aanmelden vóór 1 juni om mee te doen aan Onze Buurt: met een prijzenpot van € 60.000 voor wijkwensen en straatdromen

 

 

Een basisschool in Blerick gooit de speelplaats open voor de hele wijk, een dorpsraad in Venray verbouwt het lege schoolgebouw tot dorpskeuken, de Huurders Belangen Vereniging Hoensbroek zet bewoners samen aan het klussen en de Fietsbank knapt oude fietsen op tot bruikbare rijwielen voor arme gezinnen. Deze 4 projecten wonnen de hoofdprijs van Onze Buurt de afgelopen jaren. Dit jaar is er een prijzenpot van €60.000. Kans maken op een prijs? Schijf voor 1 juni in op www.onzebuurt.eu. 

Wijken, staatscomités, verenigingen, dorpsraden en clubs bedenken met enige regelmaat activiteiten of dingen waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat stimuleert Onze Buurt door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten en het allerbeste idee te belonen met een hoofdprijs van tienduizenden euro’s. Onze Buurt is een actie van de woningcorporaties verenigd in Ons Limburg. De corporaties willen met Onze Buurt bevorderen dat het in wijken niet blijft hangen in wensen en plannen, maar dat er echt iets van de grond komt. 

“Door die prijs van Onze Buurt konden we heel stevig speelmateriaal kopen en het schoolplein ook na school open houden voor de wijkkinderen”, legt de directeur van Basisschool de Klingerberg in Blerick uit. De school won Onze Buurt in 2013. De klimrekken en voetbalgoals van de school staan inmiddels al ruim 3 jaar na school en in de vakanties ter beschikking van de jeugd in de buurt.

Ad Redmeijer van de Fietsbank Maastricht won de prijs afgelopen jaar. “Het was een geweldige ervaring. Dat geld is natuurlijk van harte welkom, maar de waardering die die prijs uitspreekt voor ons werk, is nog veel belangrijker”. 

Meedoen aan Onze Buurt 2016

Projecten moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor nominatie: het moet bijdragen aan cohesie tussen bevolkingsgroepen, het moet een origineel plan zijn of een originele invalshoek hebben en de initiatiefnemers moeten duidelijk kunnen maken waarvoor precies het geld van Onze Buurt nodig is. De exacte criteria en het deelname formulier staan op de site www.onzebuurt.eu 

De inschrijfperiode loopt tot 1 juni. Dan bekijkt de jury (het bestuur van Ons Limburg geholpen door Oranje Fonds) welke 6 plannen in aanmerking komen voor de hoofdprijs. Deze plannen krijgen na de zomervakantie royaal aandacht via L1, 1Lokaal, facebook.com/onzebuurt, twitter.com/onzebuurt en de site. Daarmee zijn de projecten meteen het inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg. 

Nadat alle genomineerden getoond zijn, kiest de jury 1 winnaar. Dat project krijgt de hoofdprijs, maar de vijf andere projecten gaan ook niet met lege handen naar huis. Jury-voorzitter van Onze Buurt Wilbert Pothoff: “Er is een prijzenpot van €60.000 en de jury wil dat geld verdelen naar behoefte. Maatwerk maakt dat er meerdere projecten uitgevoerd kunnen worden.” 

Achtergrond

Het gaat Ons Limburg (daarin zijn de woningcorporaties verenigd) en Oranje Fonds om het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt. Ons Limburg wil geld steken in opbouw, samenhang, delen en verstevigen. Het geld komt niet van de huurders; het is geld uit het meer dan een eeuw oude Fonds Ons Limburg “ter lediging van de nood in de Sociale Volkshuisvesting in de mijnstreek”. Het kapitaal van Ons Limburg werd na fusie geparkeerd in een apart potje voor “het ondersteunen van sociaal culturele activiteiten in de provincie Limburg”. Ons Limburg is opgenomen in het Oranje Fonds, geoormerkt in een Fonds op Naam. Oranje Fonds helpt Ons Limburg ook met het controleren of het prijzengeld goed besteed wordt. 

 

 

Voor meer informatie kijk op www.onzebuurt.eu of neem contact op met de projectleiding van Onze Buurt

info@onzebuurt.eu

 

07.04.2016