Vrijwilligerscentrale-wm

Voordelen gezondheid door vrijwilligerswerk pas na veertigste levensjaar

Mensen van veertig jaar en ouder die vrijwilligerswerk doen ervaren mogelijk de meeste voordelen op het gebied van mentale gezondheid. Bij jongeren draagt het belangeloos helpen van anderen hier nauwelijks aan bij. 
Volgens een studie van de Britse universiteit van Southampton behalen mensen die regelmatig vrijwilligerswerk uitvoeren gemiddeld een hoger resultaat op het gebied van welzijn. Dit percentage zou 6 procent hoger liggen in vergelijking met mensen die dat niet doen.

Pas na het veertigste levensjaar stijgt dit percentage significant, tot wel 12 procent wanneer er een piek plaatsvindt tussen de 76 en 80 jaar. Jongeren tussen de 21 en 25 jaar hebben gemiddeld een goede emotionele gezondheid. Het maakt daarbij gemiddeld niet uit of zij vrijwilligerswerk doen of niet.

Voor de studie werden tussen 1991 en 2008 enquêtes afgenomen onder volwassenen afkomstig uit 5.000 Britse huishoudens. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMJ Open.

Verplichting
De onderzoekers zijn in de veronderstelling dat vrijwilligerswerk voor jongeren over het algemeen vooral als verplichting voelt. Het belangeloos helpen van anderen zou daarom vaak pas waarde krijgen op latere leeftijd.

"Vrijwilligers krijgen meer kansen om deel te nemen aan activiteiten die bijdragen aan het krijgen van sociale contacten. Dit kan vervolgens beschermende effecten hebben op de gezondheid", aldus onderzoeker Gaiza Tabassum.

Bron: Nu.nl

01.09.2016