Vrijwilligerscentrale-wm

Vrijwilligers die staan te popelen!

Misschien te mooi om waar te zijn, maar toch staan op dit moment in (minimaal) 25 gemeenten extra vrijwilligers paraat om vrijwilligersorganisaties te helpen. Vanuit het project Aan de Slag is dat in de afgelopen zes maanden ook al heel vaak gedaan, want al bijna 4.000 (en dus niet meer 3.500!) maal heeft een AZC-bewoner zich ingezet. Er is echter nog veel meer mogelijk en landelijke vrijwilligersorganisaties kunnen hier aan meedoen.

Eind 2016 is het project Aan de Slag gestart. Rond maart 2017 deden tien gemeenten mee en inmiddels zijn dat er 25. Aan de Slag is een stimuleringsproject om de bewoners van een AZC sneller te verbinden aan de lokale samenleving. Dit gebeurt door mee te helpen bij bestaande activiteiten en evenementen die verenigingen en maatschappelijke organisaties organiseren. Inmiddels zijn 422 lokale organisaties betrokken die soms eenmalig, soms elke week een activiteit organiseren waar groepjes AZC-bewoners samen met de vaste vrijwilligers van de organisatie aan meehelpen. Denk bijvoorbeeld aan een sporttoernooi, wandelen met ouderen, snoeien van heggen en wilgen, bijhouden van de buurtmoestuin of samen koken in het buurthuis.

Veel meer AZC-bewoners willen aan de slag!
Het lijken misschien al hele aardige aantallen, maar er zijn nog veel AZC-bewoners die graag iets zouden willen doen. Ze willen andere mensen ontmoeten, Nederlands leren en vooral even iets leuks doen buiten de opvanglocatie. Daarom bij deze een oproep aan landelijke organisaties om hun lokale afdelingen actief te betrekken bij Aan de Slag en aan lokale organisaties om mee te denken over bestaande activiteiten waar een paar extra handen heel goed uit zouden komen.

Op www.aandeslag.info vind je de gemeenten die nu meedoen aan het project. Wil je meedoen als vrijwilliger of heb je een vraag, neem dan contact op met Anne Fingskes van Partners in Welzijn, Aan de Slag, afingskes@piw.nl of 046-4575700

Bron: NOV/ VWC

09.10.2017