Vrijwilligerscentrale-wm

Veel voldoening!

Hoe een TV programma Carola Quadvlieg-Goergen inspireerde om maatje te worden

Als ze het vertelt, moet ze er zelf een beetje om lachen. Polderdiva’s Gerard Joling en Gordon Heuckeroth brachten Carola Quaedvlieg-Goergen (40) uit Stein uiteindelijk op het idee om aan de slag te gaan als vrijwilliger in het maatjesproject van Partners in Welzijn Westelijke Mijnstreek (PIW). Zij is, sinds enkele maanden, het maatje van mevrouw Mia Simons. Samen drinken ze koffie en praten ze over de dagelijkse beslommeringen. Daarnaast vergezelt Carola mevrouw Simons regelmatig tijdens een bezoekje aan huisarts of ziekenhuis. “Voor mij een kleine moeite, voor een ander een wereld van verschil.”

 Nadat Carola arbeidsongeschikt raakte, kwam ze thuis te zitten. “Ik had, naast de zorg voor de kinderen en het huishouden, niets meer om handen”, begint ze haar verhaal. “Ik wilde heel graag weer iets doen. Nadat ik op een avond het programma Geer & Goor: Zoeken een hobby! gezien had, waarbij de entertainers zich inzetten voor eenzaamheid bij ouderen, dacht ik; dit is het. Ik ben toen gaan zoeken op internet en kwam terecht bij het maatjesproject van Partners in Welzijn Westelijke Mijnstreek.”

PIW wil met het maatjesproject iets doen aan eenzaamheid bij ouderen, zieken en mensen met beperkingen. Sociale contacten zijn daarbij van het grootste belang en dat is waar PIW wil bijspringen. Het is heel simpel. Via de website van de vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek kunnen mensen zich aanmelden en reageren op een advertentie. Vergelijkbaar met marktplaats, maar dan zonder geld. Na een intakegesprek wordt er een koppeling gemaakt tussen de vrijwilliger (het maatje in dit geval) en de persoon die behoefte heeft aan die sociale contacten. “Daarna volgt de eerste kennismaking en van daaruit gaat het eigenlijk als vanzelf”, aldus Carola.

Carola en haar collega-maatjes staan er als vrijwilliger niet alleen voor. Ze kunnen altijd een beroep doen op de professionals van PIW. Bijvoorbeeld als ze vragen hebben. “Dat geeft een goed gevoel.”

Carola spreekt met Mia af welke dagen ze langskomt. “Dan help ik haar ook weleens met bepaalde klusjes. Zo gaan we binnenkort bijvoorbeeld samen kijken naar haar tv- en telefoonabonnement. Gewoon even kijken of het niet goedkoper kan. Voor mij is het een kleine moeite, maar ik zie dat Mia er enorm mee geholpen is en van de aandacht geniet.” Mia woont alleen en krijgt slechts sporadisch bezoek. Wel gaat ze twee keer per week zelf op pad, maar de rest van de dagen moet ze dus alleen doorbrengen. “Het begon met een paar uurtjes in de week, maar inmiddels is dat flink uitgebreid. Ik haal er enorm veel voldoening uit en het allerbelangrijkste; ik help een ander. Dit kan ik echt iedereen aanraden.”

Over het maatjesproject
In de gemeente Stein kunnen vrijwilligers op tal van manieren anderen ondersteunen. Het maatjesproject van Partners in Welzijn is slechts een van de vele voorbeelden. Op de website van de Vrijwilligerscentrale Westelijke Mijnstreek (http://www.vrijwilligerscentrale-wm.nl/) vindt u een volledig overzicht van alle vrijwilligersmogelijkheden. Bijvoorbeeld organisaties die hier hun vrijwilligersklussen aanbieden, van DOP-werkgroep tot lokale voetbalclub. Wilt u liever persoonlijk geïnformeerd worden over de mogelijkheden van vrijwilligerswerk? Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur vindt er een inloopspreekuur plaats in de bibliotheek van MFC De Grous in Stein. Ook kunt u contact opnemen met Hans de Ridder voor meer informatie: T. 06-51 86 55 82 of hdridder@piw.nl.

 

14.09.2018