Vrijwilligerscentrale-wm

HET MOOIE AAN IETS DOEN VOOR EEN ANDER! Dit keer Diana aan het woord

 

Diana, 56 jaar oud, is sociaal maatje bij Partners in Welzijn. Ze was al een ruime tijd actief als vrijwilligster in haar eigen buurt, in het Wijkplatform en bij de buurtvereniging. Helaas kwam dit ten einde in verband met een zwaar auto-ongeluk in 2003. Na een lange periode van revalideren bleek dat de werkzaamheden als vrijwilliger in groepen te vermoeiend waren. Daarnaast bracht het ongeluk veel veranderingen teweeg in haar leven. “Door Partners in Welzijn ben ik toentertijd door maatschappelijk werk goed begeleid. Er viel heel wat te regelen en ik ben nog altijd heel dankbaar voor de begeleiding tijdens deze periode. Dus toen het gevoel om iets te willen doen voor een ander weer naar boven kwam en de gelegenheid zich voordeed iets een-op-een te doen, ben ik maatje geworden bij Partners in Welzijn”. En zo geschiedde.

 

Dat is inmiddels 15 jaar geleden en Diana is nog steeds met veel plezier maatje ondanks haar dagelijkse pijnklachten en beperkingen. Aanvankelijk begon ze als sociaal maatje, voor een praatje, bij een cliënte die recent weduwe was geworden. Mevrouw was ziek, niet zo zelfstandig en nogal gesloten. Naarmate de tijd verstreek deden Diana en haar maatje ook andere activiteiten samen, zoals boodschappen en ging Diana ook mee naar een bezoek aan het ziekenhuis of de huisarts. Mevrouw heeft zich gaandeweg meer opengesteld en er ontwikkelde zich een vriendschap. Een gezamenlijke bron van interesse was bloemen en planten, waar ze beiden enorm van genoten. Toen mevrouw wist dat ze zou overlijden, heeft ze Diana gevraagd voor haar planten te zorgen. “De planten hebben nog steeds een plekje bij mij thuis. Zo wordt mevrouw niet vergeten.”

Diana heeft zich in al die jaren voor meerdere mensen als maatje ingezet en ook voor individuele buurtbewoners staat ze klaar als het nodig is. Voor Diana zit de voldoening in de waardering en blijdschap die mensen uitstralen wanneer ze op bezoek komt. “Dat mensen zeggen dat ze dankbaar zijn dat ik tijd aan hen besteed, dat ze zich gehoord voelen”. Ook vindt Diana het belangrijk om mensen die minder mondig zijn te stimuleren meer voor zichzelf op te komen. “En natuurlijk moet er wel een klik zijn!” lacht ze.

Het mooie aan vrijwilligerswerk? “Als ik wegga denk ik ‘Heb ik toch weer iets goeds gedaan’ en dat voelt fijn.”

Wil je weten hoe jij iets voor een ander kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

046 - 457 57 00

vrijwilligerswerk@piw.nl

www.vrijwilligerscentrale-wm.nl

26.07.2021