Vrijwilligerscentrale-wm

HET MOOIE VAN IETS DOEN VOOR EEN ANDER! Dit keer Wil aan het woord

 

Vrijwilligerswerk is er in verschillende soorten en maten. Structurele inzet is lang niet altijd een vereiste om bij te dragen als vrijwilligers. Ook wanneer je wisselende diensten draait zoals Wil zijn er diverse mogelijkheden. Wil werd wandelmaatje en spreekt flexibel af met zijn cliënt wanneer ze samen gaan wandelen.

Wil is sinds ruim een jaar wandelmaatje en begonnen in tijden van Corona. “Bij toeval”, vertelt Wil. “Ik kwam in contact met Partners in Welzijn, omdat ik mantelzorger was geweest van mijn vrouw. Zij is 3 jaar geleden aan haar ziekte overleden. Na een periode waarin ik ben gaan zoeken naar hoe verder, had ik mijn draai gevonden. Ik bezocht weer allerlei activiteiten en trof daar leuke mensen. Maar tijdens de eerste Lock down kwamen we terecht in een gesloten wereld, waarin alleen nog gewandeld kon worden.”

Wil had in het verleden, via z’n dochter, al eens een periode met cliënten gewandeld. Toen wandelde Wil met mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Tijdens het ziekteproces van zijn vrouw was hij hiermee gestopt. Nu, 3 jaar later, was de betreffende organisatie er niet meer en werd hij wandelmaatje bij Partners in Welzijn.

“Het werkt naar twee kanten”, vertelt Wil. “Voor mij was het als een deur die openging in een gesloten wereld. Ik ben graag buiten en wandelen deed ik sowieso al met mijn hond. Dus waarom niet samen met iemand die op zoek was naar een maatje? Diegene komt daardoor ook weer buiten en ik heb gezelschap tijdens m’n tochtjes met de hond!” Quibes, Wil z’n trouwe 14-jarige viervoeter, gaat mee tijdens de wandelingen. “Dit maakt het wandelen ook extra leuk voor diegene waarmee ik afspreek.”

Van nature is Wil optimistisch, iemand die niet stil blijft zitten en nieuwsgierig naar de ander. Wil staat open voor een goed gesprek, waarin verschillen er mogen zijn. “Dat geeft aanleiding voor leuke en interessante discussies.” Als je Wil vraagt waar het om draait in die gesprekken, antwoordt hij: “Ik ben dan wel optimistisch, maar ik hoef de ander niet op te vrolijken. Gewoon belangstelling tonen is vaak al voldoende. Vragen hoe het gaat, aandacht hebben, het gevoel geven ‘het mag er zijn’. De ontmoeting, die staat centraal.”

Het mooie van vrijwilligerswerk? “Je maakt kennis met andere mensen en bent van betekenis voor degene met wie je wandelt en voor jezelf.”

Wil je weten hoe jij iets voor een ander kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
046 - 457 57 00
vrijwilligerswerk@piw.nl
www.vrijwilligerscentrale-wm.nl

01.11.2021